►лимони - 2 шт. ►цукор - 1,5 кг ►гілочки меліси лимонної або м'яти - 3-4 шт. ►літрова банка квіток кульбаби - 1 шт. ►родзинки - 100 г
Приготування:
Для вина потрібні тільки пелюстки кульбаб. Тому насамперед необхідно відокремити їх від квітколожа. Це можна зробити за допомогою ножа. Притиснути пелюстки лезом і сильно смикнути за підставу стебла. Покласти пелюстки у велику каструлю і залити 4 л холодної кип'яченої води. Накрити кришкою і відставити на 24 год. На наступний день розчинити в 0,5 л киплячої води цукор і варити на маленькому вогні до готовності. Готовність сиропу перевіряють так: наносять краплю на гладку поверхню - якщо вона не розтікається, сироп готовий. Настій з кульбаб довести до кипіння, зняти з вогню, дати повністю охолонути. Потім процідити відвар через сито, пелюстки видалити. Зрізати з лимонів цедру у вигляді спіралі, з м'якоті вичавити сік. Додати в проціджений квітковий відвар цукровий сироп, родзинки, мелісу, цедру і сік лимона. Суміш ретельно перемішати, закрити марлею і відставити на 2 дні для бродіння. Після первинного бродіння цедру і мелісу видалити. Перелити рідину разом з родзинками в здорову пляшку і насадити на горлечко гумову рукавичку з невеликою діркою в пальці. Залишити в темному місці при кімнатній температурі для подальшого бродіння. Коли бродіння припиниться, відокремити осад. Перелити вино в пляшки, щільно закрити і прибрати в прохолодне темне місце на 3-6 місяців для дозрівання.