►чорнослив - 1 кг ►кисло-солодкі соковиті яблука зимових сортів - 10 кг ►коричневий цукор - 2,5 кг
Приготування:
У яблук видаліть насіння, м'якоть з шкіркою натріть на дрібній тертці, складіть в стерилізовану широку ємність, залийте 1 л води. Чорнослив подрібніть, додайте в яблучне пюре і перемішайте. Залиште на 2 дні відкритим при кімнатній температурі, розмішуючи 3 рази за день. Ще 1 день масу не чіпайте. Потім зберіть сплившу на поверхню мезгу за допомогою сита, відіжміть сік. У сусло що залишилось додайте цукор з розрахунку 250 г цукру на 1 л рідини. Перелийте сусло в стерилізовану бутилку так, щоб вона була заповнена не більше, ніж на 3/4 об'єму. Герметично закрийте бутель (можна використовувати дитячий пластилін), вставивши в герметик довгу гумову трубочку. Кінець трубочки опустіть в ємність з водою, на 3 см нижче рівня води. Залиште вино бродити в темному місці при температурі близько 20 ° С на 30-40 днів. З трубочки повинен перестати виходити газ.
4. Потім злийте вино з осаду в стерилізовану бутель «під шийку», не залишаючи місця для повітря, і залиште дозрівати на 3-4 місяці. Потім ще раз злийте з осаду і розлийте по пляшках. Це вино можна пити відразу або витримувати до 1,5 років.