Йогурт - річ не тільки корисна, але і смачна. Таке поєднання рідко зустрічається в продуктах. Тому він так швидко і завоював популярність. Більшість з нас задовольняється покупним йогуртом. І лише справжні гурмани знають, що приготований в домашніх умовах продукт набагато краще. Для його приготування серед величезної кількості побутових електроприладів вибираємо самий незвичайний - йогуртницю - інкубатор для вирощування йогурту.
Як вибрати йогуртницю?
Йогуртниця - досить простий пристрій, тому сильних і принципових відмінностей у різних моделей немає. Єдина істотна відмінність - кількість стаканчиків і їх обсяг. У йогуртниці зазвичай буває 6 - 8 баночок або одна велика ємність. Велика ємність зручна для великої родини. Йогуртниці можуть виготовлятися з пластику і скла. Але при виборі перевага віддається склу, так як при температурних обробках пластик може виділяти непотрібні речовини, шкідливі для організму.
За принципом роботи вони бувають з таймером і без таймера. Йогуртниці c таймером зручніше, оскільки можна вибрати час приготування йогурту (мінімальне - 8 годин). Обов'язкова умова - повний спокій. Йогуртницю під час роботи не можна піддавати поштовхам і трясці. Тому приладу відразу необхідно вибрати місце на кухні, яке обмежує невелика довжина шнура. Готовність йогурту можна легко перевірити. Дістаньте з йогугуртніци одну з баночок і перевірте консистенцію продукту (якщо рідкий - до готовності ще 2 - 3 години). Приготований в йогуртниці йогурт буде більш густим і смачним, ніж куплений в магазині. Та й корисних бактерій в ньому більше. Зберігати готовий продукт можна в холодильнику. Для кожної баночки є кришечка, завдяки чому йогурт не буде вбирати сторонні запахи.
Простий рецепт для приготування йогурту: береться 1 літр молока і 100 грам натурального йогурту з живою культурою, все перемішується і відразу після з'єднання компонентів маленьким ополоником розливається по баночках. Незакритий посуд поміщається всередину пристрою, йогуртниця закривається кришкою і включається в мережу.
Ніякої реакції при включенні йогуртниці в мережу не видно, нічого не дзижчить, не крутиться, і що відбувається всередині абсолютно не зрозуміло. Зате до неї прикладена інструкція, після уважного вивчення якої, можна приступати до приготування домашнього йогурту. Як правило, всі йогуртниці розраховані на кілограм продукту. Домашні йогурти виготовляються за допомогою спеціальної закваски. Її купити досить не просто, але можна замінити практично будь-яким живим йогуртом з магазину. А потім використовувати цю закваску знову і знову, роблячи все нові й нові порції, а залишки сьогоднішнього йогурту використовувати для приготування завтрашнього. Але не більше 10 разів. Молоко для приготування йогурту можна використовувати як стерилізоване, так і свіже. Але для приготування більш густого йогурту краще використовувати стерилізоване молоко. Для отримання насиченого йогурту можна додавати і сухе молоко. Консервовані або свіжі фрукти, сироп або варення можна додавати безпосередньо перед вживанням.
Джерело: http://cook.rutxt.ru |