►Апельсин - 3 шт ►Вода - 400 мл ►Цукор - 300 г ►Лимонна кислота (половина неповної ч.л.) - 0,5 ч. л. ►Імбир (корінь, на любителя. Можна не додавати) - 10 г
Приготування:
Апельсини ретельно миємо, облиємо окропом (для того, щоб змити віск, який наносять, щоб апельсин не псувався при транспортуванні) і очищаємо будь-яким зручним Вам способом. Я надрізала шкірку по центру так, що у мене вийшли дві півсфери. Потім розрізала кожну півсферу наполовину і кожну частину ще на три смужки.
Якщо в апельсині тошка шкірка , внутрішню частину можна залишити, якщо ж груба - зняти трохи зсередини, щоб завитки легше було загортати і вони були акуратніші. Мої апельсини були з тонкою шкіркою, тому внутрішню білу частину не знімала - сфотографувала для зразка.
Згорнути кожен шматочок шкірки в щільний рулетик і нанизати на нитку, як намисто. Нитку треба стягнути якомога щільніше, щоб завитки не розгорталися. Залити апельсинові намиста холодною водою. Воду міняти два-три рази на день. Вимочувати шкірку треба 3-4 дні, до тих пір, поки кірки не стануть м'якими і не перестануть гірчити. Це навіть зручно - можна додавати шкірку у міру поїдання апельсинів, тому термін вимочування можна продовжити на два-три дні. Після цього кірки проварити 3-4 рази по 15-20 хвилин, щоразу змінюючи воду. Після кожного проварювання шкірку треба облити холодною водою. Я робила дуже просто - закип'ятити чайник і набрала в миску холодної води. Проваріть перший раз - намисто поклала в миску з холодною водою, в каструльку налила свіжої гарячої води і знову поклала туди шкірку. І так кілька разів.
Тепер треба зважити шкірку. Я брала три апельсина - вийшло рівно 200 грам. Пропорції для варення такі - цукру більше в 1,5 рази, води - в два рази. Якщо у вас немає ваг, даю інші пропорції: на 10 апельсинів - 1 кг цукру, 1-1,2 літра води і 1 ч.л. лимонної кислоти (або сік половини лимона). Такі пропорції я прочитала в іншому рецепті, але сама робила так, як вказала вище.
Отже - корки від 3-х апельсинів (200 гр), 300 гр цукру, 400 гр води, (в якості відсебеньок - порізаний на дрібні шматочки корінь імбиру вагою 10 грам) складаємо в каструльку і варимо до легкого загусання - сироп повинен бути досить рідким , схожим після охолодження на дуже рідкий мед. Лимонну кислоту додаємо перед зняттям з вогню. Нитки видаляємо після охолодження варення. Переливаємо в чисту суху банку. На виході вийшло трохи більше 0,5 літрової баночки. Скільки зберігається - сказати не можу. У мене баночка з варенням стояла при кімнатній температурі всього тиждень.)) Дуже швидко з'їли.))