Гриби цінуються за прекрасний смак і аромат. Дієтологи жартома називають гриби «лісовим м'ясом», акцентуючи увагу на здатності цього продукту швидко вгамовувати почуття голоду. Народна медицина цінує ряд грибів як ліки, а вмілі шеф-кухарі створюють з грибів диво на тарілці. Але всі ми знаємо, що з грибами жарти погані, - адже це саме той випадок, коли все має бути в міру, а ваше вміння розуміти, що таке добре і що таке погано допоможе уникнути проблем.
Користь грибів
Переоцінити корисні властивості грибів дуже складно. Перше їх гідність - це найпотужніший запас білка (особливо в сухих грибах), якого в цьому продукті в 2 рази більше, ніж у яйцях, і в 3 рази більше, ніж у м'ясі. Фосфору і кальцію в них майже стільки ж, скільки в рибі. При цьому гриби - низькокалорійний продукт, але з'їдені навіть у невеликій кількості, вони дуже швидко викликають відчуття ситості. Цим диво-властивістю користуються дієтологи, включаючи гриби в меню при розвантажувальних дієтах. Важливо! Гриби при цьому «не обкрадають» організм, оскільки разом з грибними стравами ми отримуємо величезну кількість вітамінів, амінокислот, мікроелементів.
Основні корисні речовини, що входять до складу грибів ►18 амінокислот: благотворно впливають на розумову активність, пам'ять, перешкоджають розвитку атеросклерозу. ►Вітаміни групи В (В1, В2, В6): сприяють нормальному функціонуванню нервової системи, необхідні для підтримки гарного стану волосся, нігтів, шкіри. За кількістю вітамінів групи В у своєму складі гриби перевершують овочі й злаки. ►Велика кількість мікроелементів (мідь, йод, марганець, цинк, фосфор, калій): необхідні для підтримки нормального обміну речовин в організмі, зменшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань, перешкоджають вірусні інфекції. ►ß-глюкан: благотворно впливає на імунну систему, також ці речовини відомі своєю протипухлинною активністю. Однак, щоб позитивно вплинули на наше здоров'я, необхідно з'їсти кілька сотень кілограм грибів за досить нетривалий період часу. ►Грибний хітин: добре вбирає шлаки і важкі метали, виводячи їх з організму в процесі травлення. Меланін: самий сильнодіючий природний антиоксидант. ►Вітамін РР (нікотинова кислота, ніацин): відіграє важливу роль в процесі кровотворення, зміцнює стінки судин. Даного вітаміну в грибах стільки ж, скільки в яловичої печінки.
Шкода грибів
Заради справедливості
варто розповісти і про шкоду грибів. Хітин, що міститься в грибах у великій кількості, практично не засвоюється організмом людини. Саме тому нам важко перетравлювати гриби, особливо у великих кількостях. Надмірне захоплення грибами може призвести до розвитку гострого хронічного панкреатиту, запалення підшлункової залози або інших ускладнень у роботі шлунково-кишкового тракту.
Завдяки хітину, великий відсоток поживних речовин, що містяться в грибах, виявляється недоступним для людини.
До 12-14 років діти не в змозі переварити хітин, тому щоб уникнути збою в роботі дитячого організму, не варто додавати їм в їжу гриби.
Гриби мають здатність вловлювати з грунту, повітря, води і накопичувати в собі різні токсини і радіоактивні сполуки. Оскільки екологічна обстановка в ряді регіонів залишає бажати кращого, навіть їстівними грибами можна заподіяти шкоду своєму організму.
Збираючи в лісі гриби, кладіть у кошик тільки ті, в яких на 100% впевнені. Не піддавайте небезпеці своє здоров'я і здоров'я своїх близьких. Та й взагалі, щоб підстрахуватися, будь гриб не варто вживати без обробки. Навіть благородні білі гриби рекомендується хоча б 10-15 хвилин проварити. Однак, при температурі 100 градусів знищуються багато корисні речовини, що містяться в грибах.
Якщо гриби зібрані за правилами, а головне - уміло приготовані, вони принесуть задоволення від смачної трапези. Багато що залежить від знань господині. Наприклад, чим дрібніше нарізані гриби, тим швидше вони засвоюються організмом, причому особливу увагу потрібно приділити ніжкам - в них хітину найбільше, відповідно, вони повинні бути дрібніше порізані, ніж шапочки.
Приготовлені в будь-якому вигляді гриби - їжа важка, винятком можуть бути лише грибні бульйони або страви з грибним порошком. І ще. Хоч багато грибів містять повний набір поживних речовин, скласти з них повноцінний раціон неможливо. Зате, заповнюючи обсяг шлунка і кишечника, вони створюють ілюзію ситості і перешкоджають переїданню, що часто використовується в програмах зниження ваги.
Джерело: http://cook.rutxt.ru/ |