Неділя, 24.11.2024, 20:19
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Скажи мені що ти їси, і я скажу тобі хто ти!

Головна » Статті » Цікаво знати

Сорти капусти. Як вибрати капусту?


Капуста дуже корисна для кожного з нас. Кожен качан - містить величезну кількість вітамінів і мікроелементів, необхідних людині. У ній більше вітаміну С, ніж в апельсинах. А кальцію в капусті більше, ніж у молоці. Свіжовичавлений капустяний сік рятує від виразки та гастриту. Його потрібно змішувати з будь-яким іншим соком і пити три-чотири рази на день перед їжею.

Капусту можна вважати ефективним засобом для схуднення. Адже вона - низькокалорійна. Крім того, в ній багато клітковини, яка не тільки виводить з організму токсини і зайвий жир, але і створює в шлунку обсяг. Відповідно, за допомогою капусти можна вгамувати голод і забезпечити організм вітамінами без зайвих калорій.

Без неї ні борщ не зварити, ні голубці не приготувати, ні смачний корисний салат не зробити.

Однак існує превелика кількість видів і сортів капусти (більше 100 різновидів). Але їстівними вважаються тільки сім сортів капусти: білокачанна, червонокачанна, цвітна, брокколі, кольрабі, брюссельська, пекінська.

Білокачанна капуста - цей сорт містить вітаміни А, В, U і С, калій, кальцій, фосфор і фолієву кислоту. Фолієва кислота особливо необхідна майбутнім мамам - вона забезпечує повноцінний розвиток плоду. Груба клітковина цієї капусти нормалізує діяльність кишечника і очищає організм. Особливо корисна квашена білокачанна капуста. У процесі сквашування капуста збагачується молочною кислотою, тому легше засвоюється організмом.

Головний орієнтир при виборі капусти - зовнішній вигляд: листя повинні бути свіжими і зеленими; качан повинен бути щільним, вагою не менше 1 кілограма, при натисканні не піддаватися деформації.

У качані і прилеглого до неї листю збираються всі нітрати, тому їх краще не використовувати в їжі.

Червонокачанна капуста не менш корисна, ніж білокачанна. Особливо в сирому вигляді. Дрібно нашаткуйте її, ретельно розімніть з сіллю, заправте оливковою олією, лимонним соком, дрібно порізаним часником. Оливкова олія і сік лимона можна замінити майонезом або сметаною. Але якщо Ви вирішили тушити або зварити червонокачанну капусту, то для збереження яскравого кольору додайте при варінні оцет або сухе вино.

Вибирають червонокачанну капусту, як і білокачанну: качан повинен бути щільним, вагою не менше 1 кілограма, при натисканні не піддаватися деформації, листя повинні бути яскраво-фіолетовими.

Цвітна капуста - цей сорт містить багато заліза, фосфору, вітамінів групи В. У кольоровій капусті більше білка, ніж у будь-якій іншій, тому може служити його джерелом у вегетаріанському раціоні. Цвітна капуста активізує розумову діяльність і підтримує організм при нервових перевантаженнях. У їжу краще її вживати тушковану, мариновану, запечену. Вона чудово поєднується з молоком і вершками.

Розділіть качан капусти на невеликі суцвіття, відваріть в підсоленій воді. Не варто переварювати цвітну капусту, адже в цьому випадку вона втратить ряд корисних речовин і стане несмачною. Потім обваляйте відварену капусту в яйці і панірувальних сухарях, обсмажте на вершковому маслі.

При виборі кольорової капусти особливу увагу звертайте на зовнішній вигляд: суцвіття повинні бути білими і щільними, зовнішні листя - свіжими (темні плями - ознака занадто старанної обробки отрутохімікатами).

Броколі містить «противиразковий фактор» вітаміну U, а також кальцій, калій, селен, вітаміни А, Е, С, РР і В. Все це підвищує імунітет, захищає від раку, ішемічної хвороби серця і атеросклерозу. Цей сорт Капус - відмінний гарнір практично до будь-якої страви. Брокколі можна вживати у вареному, запеченому і смаженому вигляді.

Відваріть брокколі (до відносної м'якості стебла). Потім розберіть на суцвіття, посоліть за смаком і поки вона не охолола змастіть вершковим маслом.

Варена брокколі прекрасно підходить для дитячого та дієтичного харчування.

Вибирати слід темно-зелений з бордовим відтінком качан зі свіжими, щільними, суцвіттями.

Кольрабі усуває набряки, виводить з організму зайвий холестерин і токсини, містить рекордну кількість калію і кальцію. Перед вживанням кольрабі її слід очистити від шкірки. Таку капусту можна вживати в сирому вигляді, тушковану, запечену або смажену.

Для приготування салату - кольрабі, моркву і яблуко очистіть від шкірки, натріть їх на крупній тертці, посоліть, заправте майонезом або сумішшю лимонного соку і оливкового масла.

При покупці кольрабі вибирайте дрібні плоди з темно-зеленим листям, занадто великі плоди можуть бути сухими і жорсткими.

Брюссельська капуста містить більше вітаміну С, ніж будь-яка інша, підвищує імунітет і покращує працездатність. Бульйон з цієї капусти сприяє загоєнню ран, тому показаний в період відновлення після операцій. Брюссельську капусту можна варити, тушкувати, смажити, запікати. Яскраво-зелений колір качанів збережеться, якщо варити їх на сильному вогні з відкритою кришкою.

Відваріть її до напівготовності в підсоленій воді, потім злийте воду і злегка обсмажте капусту на розтопленому вершковому маслі в сковороді, залийте збитим яйцем, змішаним з молоком, і запікайте в духовці до золотистого кольору.

Краще вибирати яскраво-зелені, міцні, щільні і дрібні качани брюссельської капусти (великі можуть гірчити).

Пекінська капуста містить багато калію, кальцію і заліза, вітаміни A, C, B, PP, E, U, легко засвоюється, усуває набряки і сприяє схудненню, підвищує імунітет, нормалізує тиск, забезпечує профілактику атеросклерозу. Пекінську капусту найкраще вживати в сирому вигляді в салатах, але можна тушити і додавати в супи.

Листя пекінської капусти для приготування салату ріжуть, додають дрібно порубану зелену цибулю і петрушку, солять, перчать, збризкують лимонним соком, заправляють маслом і перемішують.

Намагайтеся вибирати качани зі свіжими, зеленими пружними листям.





Джерело: http://cook.rutxt.ru/
Категорія: Цікаво знати | Додав: unknown (10.09.2012)
Переглядів: 2938 | Коментарі: 1 | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Випадкові статті
Трюфелі
Фінська уха
Сендвіч з брокколі, сиром та куркою
Смачні котлети!
Льодяники з червоного вина
Глазуровані сирки
Паста з фореллю і рікоттою у вершковому соусі
Картопляна запіканка з куркою та шпинатом
Червоний оксамитовий торт
Сніданок для закоханих
Категорії розділу
Перші страви [49]
Другі страви [153]
Рецепти заготовок [96]
Закуски [105]
Рецепти виробів з тіста [80]
Рецепти напоїв [70]
Рецепти солодощів [101]
Соуси [12]
Кухні світу [11]
Великодні рецепти [3]
Цікаво знати [33]
Вхід на сайт
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Яндекс.Метрика
free hit counters
Передрук матеріалів дозволяється за умови установки активного гіперпосилання на smakoluku.at.ua