Журавлина - вічнозелений лежачий кущ, що належить до родини вересових. Виростає рослина на мохових торф'яних болотах по всій середній і північній смузі Євразійського континенту, в Сибіру, на Далекому Сході. На північних торф'яних болотах зустрічаються великі посадки. Нерідко у вересні-жовтні поверхня мохових боліт буває повністю червона від достатку стиглих ягід.
Журавлина - широко відома лісова ягідна рослина, яка знайшла застосування в народній та офіційній медицині.
Ягоди журавлини округлі (в діаметрі до 1 см), яскраво-червоні, блискучі, на смак кислі з терпким присмаком. Журавлина - криниця корисних властивостей. У ній містяться вітаміни (в тому числі дуже цінний вітамін С), до 4% цукру (сахароза, глюкоза, фруктоза), багато лимонної, хінної й бензойної кислот, дубильні речовини, глікозиди, пектинові і барвні сполуки, йод та інші макро-і мікроелементи.
Коли збирати і як зберігати журавлину
До збору журавлини приступають після перших міцних осінніх заморозків (початок листопада), коли ягоди сильно зачепить мороз. Після цього поліпшується смак журавлини: пропадає зайва кислинка і терпкість. Заморозки роблять журавлину ще більш корисною, так як в ній збільшується кількість вітаміну С. Також, ягоди можна збирати навесні, як тільки стає сніг. Підсніжна журавлина дуже солодка, в ній міститься менше кислоти і більше цукру, але зате менше, ніж в осінній, вітаміну С.
Ягідки акуратно зривають у фазі повної стиглості (яскраво-червоні) і укладають в плетені корзини або дерев'яні ящики, прокладені целофаном. Оптимальна температура зберігання для журавлини - це 0 градусів або мінусова температура (в замороженому вигляді).
Заморозити ягоди журавлини дуже просто: стиглі плоди ретельно перебирають, очищають від сміття, складають по 0,5 - 1 кг в целофанові пакети і поміщають для заморозки в морозильну шафу або камеру.
Свіжі ягоди, через свій кислий смак, дуже мало вживаються в чистому вигляді, за рідкісним винятком (в основному, в лікарських цілях).
Корисні властивості журавлини
Корисні властивості журавлини зробили її найціннішим лікувально-профілактичним засобом. Ягоди рекомендують вживати в осінньо-зимовий період для підвищення імунітету організму до простудних і сезонних інфекційних захворювань, при анемії та авітамінозах. Журавлина чудово тонізує, освіжає, підвищує розумову і фізичну працездатність.
Сік журавлини - відмінний антисептичний засіб, чудово знімає шкідливі залишкові явища в організмі після харчових та алкогольних отруєнь.
Відвар з вічнозелених листочків журавлини - хороший сечогінний засіб, який рекомендують пити при нирковокам'яній і сечокам'яній хворобах. Сік з ягід має протимікробну дію і лікує інфекційні захворювання сечостатевої системи. Корисні властивості журавлини також застосовують для лікування і профілактики захворювань нирок, шлунково-кишкових захворювань.
Речовини, що входять до складу журавлини, підвищують міцність і еластичність кровоносних судин. Саме тому журавлина і журавлинний сік корисні особливо для вагітних. Та й позбутися від токсикозу при вагітності Клюковка теж допомагає.
У журавлині виявлено близько 20 потрібних організму амінокислот, які вважаються будівельним матеріалом для клітин і тканин. Прийом в їжу цієї ягоди допомагає знешкодити сполуки свинцю, кобальту, цезію та інших шкідливих для організму металів.
Крім цього, напої з журавлини допомагають при простудних захворюваннях, гарячкових станах, гіпертонічної хвороби. Володіють жарознижувальними і потогінними властивостями, добре втамовують спрагу та поліпшують апетит.
При грипі та застуді дуже корисний морс з журавлини. Для його приготування прекрасно підходить заморожені ягоди, так як при такому виді зберігання зберігається максимальна кількість корисних властивостей і вітамінів, включаючи незамінного борця із застудами - вітамін C. Відталі ягоди пропускають через соковижималку. Отриманий сік розводять кип'яченою водою і додають за смаком цукор або мед.
Свіжу або морожену журавлину рекомендують вживати для зміцнення ясен. Для цього досить язиком розтирати ягоди в роті.
На закінчення хотілося б відзначити
У якому б вигляді ви не зволіли вживати ці ягоди, пам'ятайте, що журавлина протипоказана при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки. Вводьте в свій раціон журавлину поступово, стежте за можливими алергічними реакціями організму.
Джерело: http://cook.rutxt.ru |