Інгредієнти:
►Яловичина духова - 1500 гр ►Розмарин листя - 3 ст. л. ►Оливкова олія - 100 мл ►Сіль - 2.5 ч.л. ►Часник зубчики - 4 шт. ►Пастернак - 80 гр. ►Морква - 80 гр ►Цибуля ріпчаста - (100гр) 1 шт. ►Селера стеблова - 30 гр. ►Бульйон курячий - 300 мл ►Сіль морська - ¼ ч.л. ►Перець духмяний - 3 шт. ►Картопля - 200 гр.
Приготування:
Розмарин (голки) розтерти в ступці з сіллю і часником, додати масло. Обмазати цією сумішшю відруб (кострець без кістки), залишити на 2 години або більше при кімнатній температурі. Овочі (пастернак, морква, цибуля, селера) крупно порізати. Викласти на дно форми для запікання. Зверху покласти м'ясо (надлишки маринаду можна витерти паперовим рушником, щоб він не згорів) і відправити в розігріту до 220°С духовку на годину, потім зменшити температуру до 180 і запікати ще . Для всіх перерахованих вище висівок яловичини (виключаючи філе-міньйон) час запікання (градуси за шкалою Цельсія): rare 15 хвилин при температурі 220°С на кожні 450 грамів м'яса + 15 хвилин при 180°С. medium 20 хвилин при температурі 220°С на кожні 450 грамів м'яса + 20 хвилин при 180°С. well done 25 хвилин при температурі 220°С на кожні 450 грамів м'яса + 25 хвилин при 180°С. Для висівки філе-міньйон вагою 1.5 кг до ступеня rare 25 хвилин при 220°С, до medium - 30 хвилин при тій же температурі Запікати м'ясо до потрібного ступеня значно легше, якщо є термометр для м'яса: Rare - коли температура всередині м'яса досягла 60°С, Medium - 70°С, well done - 80°С термометр потрібно помістити в середину висівки, якщо висівка на кістці, термометр не повинен її стосуватися. М'ясо вийняти і залишити відпочивати під фольгою на 15-20 хвилин. У форму для запікання з овочами влити бульйон, довести до кипіння на плиті, зменшити вогонь, уварити бульйон на третину. Рідину процідити, додати сіль і мелений перець. Перелити в соусник. Паралельно з м'ясом можна приготувати картоплю на гарнір. Для цього 5 середніх картоплин відварити з шкіркою до напівготовності, воду злити, картоплю обсушити. Добре розігріти 3 столових ложки оливкової олії в товстостінному сотейнику і обсмажити четвертинки картоплі до золотистого кольору з усіх боків. Посолити.
bon appetit:)
|