Какао налічує багатовікову історію. Раніше какао вважалося напоєм знаті, сьогодні ж оцінити чудовий смак какао може кожен. Незважаючи на високу калорійність (калорійність какао складає від 250 до 400 ккал на 100 грам), какао не приводить до ожиріння. Це пов'язано з тим, що навіть маленька порція какао викликає відчуття насичення, запобігаючи переїдання. Так само какао корисне при фізичній роботі і активній розумовій діяльності. Какао насичене білком, мінералами, клітковиною, фолієвой кислотою, вітамінами, цинком і залізом. Містяться в какао біологічно активні речовини примушують наш мозок виробляти гормони, що приносять задоволення.
Розрізняють какао-порошок і какао напої.
Какао-порошок отримують подрібненням частково знежиреної какао-пасти. Щоб приготувати з какао порошку напій, необхідно додати у воду цукор, молоко і довести до кипіння.
Какао-порошок містить велику кількість антиоксидантів, які уповільнюють процеси старіння і захищають організм від різних хвороб. Якість какао порошку оцінюють за станом упаковки, зовнішнього вигляду, ступеня подрібнення, смаку, аромату (у напої). Неприпустимими дефектами какао порошку є втрата смаку та аромату, а також наявність сторонніх присмаків і запахів.
Какао-порошок однаково добре підходить як для приготування підбадьорливого напою, так і для випічки. Це натуральний барвник і ароматична добавка для кремів, глазурі і коржів.
Готові суміші, іменовані какао-напоями, спеціального приготування не вимагають. Вони заварюються за лічені секунди - просто перемішуються з молоком або окропом. До складу какао напою обов'язково повинен входити лецитин, який не дозволяє утворюватися осадку з частинок какао і сухого молока на дні склянки.
Вибираючи какао напої, обов'язково звертайте увагу на їх склад. Основним компонентом повинен бути какао-порошок. Саме він надає смак напою. Ароматичні ж добавки, такі як кава, ванілін, кориця або горіхи, повинні лише додавати пікантність. Крім того, подивіться яка частка жиру в даному напої. Якісний порошок, також як і напій, відрізняє високий вміст какао-масла (більше 15%).
Суміш для приготування напою повинна мати насичений колір, яскравий аромат і при розтиранні між пальців не обсипатися як пил, а залишатися на пальцях. Але при цьому помел повинен бути дуже дрібним. За структурою какао повинен бути як пудра, без крупинок. Спробувавши їх на язик, Ви не повинні відчути жодних твердих частинок молока, какао.
Оскільки какао напій енергетичний, вживати його краще на сніданок. До речі, какао прекрасно поєднується не тільки з молоком і вершками, але і з медом, сухофруктами, бісквітами, не дуже солодким печивом. Пийте какао вранці та вдень - для бадьорості, холодним вечором - для підняття настрою. Якщо ж хочете виспатися, не варто пити какао на ніч.
Джерело: http://cook.rutxt.ru |