Сьогодні банани - це звична і недорога їжа для кожного з нас. Що може бути простіше, ніж узяти стиглий, золотистий плід, очистити від шкірки і насолодитися солодкуватою м'якоттю банана. При цьому ви витрачаєте мінімум зусиль. Банан не треба мити, чиститься він трьома-чотирма завченими рухами рук, і виходить готовий до вживання фрукт. Це простіше, ніж возитися з яблуком або з апельсином. Чи не правда?
А що ви знаєте про банани? Яку користь або, може бути, шкоду таїть в собі ця заморська ягода? Так, так, не дивуйтеся, банан - це ягода. Але ж банани ростуть на пальмі, а ягоди - на землі, скажете ви. Давайте познайомимося з бананом ближче і дізнаємося трохи цікавих фактів про нього.
Банан, з ботанічної точки зору, - це багаторічна трав'яниста рослина з потужною кореневою системою. Бананове дерево вважається травою, так як у нього немає стовбура і гілок. Відразу з кореневища ростуть стебла листя, щільно притиснуті один до одного. Зовні це схоже на стовбур дерева. В кінці «ствола» із стебел ростуть «пальмові» листя. Так як банан - це трава, отже, плід рослини - ягода.
У природі існує досить велика кількість різноманітних сортів бананів, червоних, зелених, жовтих, солодких і не дуже, великих і маленьких, з кісточками і без. Про різноманітність видів цієї рослини ви можете дізнатися у Вікіпедії. Ми ж хочемо вам розповісти про найпоширеніший вид бананів, що завозиться в нашу країну.
Користь бананів
Наскільки корисний або шкідливий банан? Існує думка, що банани, привезені з далеких країн, після довгого транспортування вже не містять корисних речовин і нічого крім шкоди не несуть. Це не так. Міф цей, швидше за все, заснований на тому факті, що банани в Україну потрапляють ще зеленими, не дозріли. І для швидкого дозрівання банани поміщають у спеціальну камеру газації, куди подають спеціальний газ - етилен. Під впливом цього газу відбувається кілька необоротних хімічних процесів: крохмаль, що міститься в плодах, переходить в цукор, хлорофіл в шкірці руйнується і банани жовтіють. В ході такого швидкого дозрівання банани зберігають всі корисні властивості і стають готовими до вживання.
А що ж такого корисного міститься в банані
Хімічний склад зрілих бананів такий: вміст води - 75%, цукру - 20%, крохмалю - 1,6%, азотистих речовин - 1,2%, пектинових речовин - 0,5%, органічних кислот - 0,4%, клітковини - 0,6%.
Плоди містять велику кількість вітамінів E, C, B1, B2, B6, провітаміни A і PP.
У банані є і цінні мінеральні речовини: калій, натрій, магній, фосфор, кальцій, залізо, марганець і мідь. Один банан покриває добову потребу людського організму в калії і магнії.
Банан досить калорійний продукт. Енергетична цінність в середньому становить 90 ккал на 100 г м'якоті банана.
Кому корисні банани
Банани достатньо калорійні і здатні швидко відновлювати енергію, витрачену в ході тривалих фізичних навантажень. Багато спортсменів, особливо тенісисти, з'їдають банан перед і під час тренування чи змагання.
Через великий вміст калію банани здатні відновлювати серцевий ритм, допомагають людям, що страждають рясним потовиділенням, попереджають розвиток варикозного розширення вен і судом у ногах. До того ж, калій бере участь у водно-сольовому обміні нашого організму і сприяє виведенню зайвої рідини. Тому банани корисні при всіх захворюваннях, пов'язаних з набряками. Крім того, калій допомагає боротися з підвищеним тиском, сприяє відновленню серцевого м'яза.
Банани швидко засвоюються організмом, тому їх рекомендують хворим в періоди променевої терапії та хіміотерапії, а також після хірургічного втручання.
Банани корисні людям, страждаючим зниженим вмістом цукру в крові (гіпоглікемією), так як в його м'якоті міститься дуже багато сахарози.
Чи шкідливий банан
А кому може бути шкідливий банан? Банан можна вживати людям, які хворіють на цукровий діабет, оскільки в ньому міститься велика кількість сахарози. У банані багато вуглеводів, тому його не рекомендується їсти людям, що страждають ожирінням. Не слід вживати банани при диспепсії і метеоризмі. Зате всім іншим - банани дуже навіть корисні.
Джерело: http://cook.rutxt.ru/ |