Ламінарія - морська водорість, з дитинства відома нам, як морська капуста. Вона відноситься до класу бурих морських водоростей. До її складу входять практично всі мінеральні речовини і вітаміни, необхідні нашому організму. Ламінарія містить 88% води, 0,9% білків, 0,2% жирів, різні форми вуглеводів, харчові органічні кислоти, мінеральні речовини у вигляді легко засвоюваних сполук і вітаміни В1, В2, В12, С, каротин (провітамін А), фолієву кислоту та ін.
У наш час все більше людей страждають від захворювань, викликаних нестачею йоду в організмі. Морська ж капуста містить не тільки велику кількість йоду, але і біологічно активні речовини, що допомагають його засвоювати. Регулярне вживання ламінарії заповнює нам потребу йоду, нормалізує функції щитовидної залози, підвищує імунітет, знижує рівень холестерину в крові, запобігає розвитку атеросклерозу, допомагає уникнути багатьох інших захворювань.
Людям, страждаючим хворобами нирок, шлунково-кишкового тракту в гострих формах, непереносимістю йоду, вагітним жінкам варто утриматися від вживання в їжу ламінарії.
У магазинах морська капуста продається в сушеному, замороженому або в консервованому вигляді.
Для того, щоб сушену капусту використовувати для приготування смачних і корисних страв, її заливають холодною водою і залишають для набухання на 12 годин. Потім її ретельно промивають (до повного видалення піску). Потім капусту поміщають в киплячу воду і варять на слабкому вогні до ступеня готовності, необхідної для приготування планової страви (як правило, від 2 годин і більше). Відварену ламінарію краще ще раз промити.
Заморожену морську капусту розморожують у воді при температурі 15 - 20 ° С протягом 30 хв, потім ретельно промивають у великій кількості холодної води. Для варіння капусту заливають холодною водою (1:2), на сильному вогні доводять до кипіння і варять 15 - 20 хвилин, потім відвар зливають. Цю процедуру проводять три рази. Така триразова обробка покращує смак і запах морської капусти.
Найчастіше консервовану морську капусту використовують для приготування салатів. Однак ламінарія може входити до складу пудингів, вінегретів, супів і багатьох інших дуже корисних, смачних і поживних страв.
Йод і основні мікроелементи, що містяться в ламінарії, не губляться при термічній обробці, а значить корисна і сушена, і заморожена, і консервована морська капуста.
Морську капусту не тільки споживають, але і включають до складу багатьох косметичних засобів, полівітамінів і біологічно активних добавок.
Джерело: http://cook.rutxt.ru/ |