Європейські країни ніколи не знали такої високої популярності рибних консервів, яка завжди спостерігалася на українському ринку. Приємно іноді побалувати себе хрусткими бутербродами зі шпротами або апетитним супчиком, звареним із сардин в маслі. Сьогодні рибні консерви різного виду, якості і виробника можна знайти практично в будь-якому продовольчому магазині.
Рибні консерви бувають натуральними, натуральними в томатних зливках, в маслі, рибно-овочевими, для дитячого харчування, композитні суміші з напівфабрикатів.
За способом приготування рибні консерви поділяються на натуральні та закусочні. Характерною особливістю натуральних рибних консервів є відсутність доданих спецій (крім солі і невеликої кількості прянощів) і попередньої (до укладання в банки) теплової обробки. Рибу, яку використовують для приготування закусочних консервів, перед консервуванням смажать або коптять, підсушують або підв'ялюють. Закусочні рибні консерви виготовляють з різними добавками: в маслі, томатному соусі і маринаді.
Кількість риби у всіх банках повинно бути регламентовано. Краще купувати продукт, контрольований державними стандартами. Якщо консерви випущені згідно ДСТУ, у банці має бути не менше 80% складових частин риби, 15% - гарніру, решту - заливка.
Візьміть банку рибних консервів в руки і розгляньте її з усіх боків. Зовнішня поверхня банки повинна бути гладкою, без вм'ятин, іржі і здуття.
Дата виготовлення рибних консервів теж вкрай важлива. Кращими є консерви, вироблені від місяця до року з дати вказаної на банці. Фахівці вважають, що тільки після місяця з моменту отримання цього продукту, він набуває повноцінний смак. Через рік же рибні консерви можуть придбати кислуватий смак, а заливка в них іноді помутніти. Термін зберігання консервів залежить від складу і властивостей вмісту, якості використаної води, а також посуду - бляхи банки, лаку, якими вона покрита зсередини. Дата виготовлення рибних консервів повинна бути видавлена з внутрішньої сторони кришки банки або нанесена незмивною фарбою.
Відкривши консервну банку, переконайтесь, що смак і запах її вмісту не має сторонніх, не властивих даному виду риби, присмаків і гіркоти. Якісні рибні консерви відрізняються приємним, натуральним запахом і смаком. Їх консистенція - соковита, м'ясо - не розварене, колір - властивий вареній рибі даного виду, бульйон - прозорий. Шматки і тушки риб повинні бути цілими, а зріз кусочків - рівним.
Купуючи рибні консерви, багато господинь замислюються про користь цього продукту. На думку фахівців, якісні консерви вельми поживні і корисні. Проте любителі домашньої кухні можуть приготувати смачні, корисні, поживні рибні консерви і самі.
Джерело: http://cook.rutxt.ru |