Зварити бульйон. Поставити каструлю з двома літрами води на вогонь, покласти туди м'ясо, попередньо промивши його холодною протічною водою. Варити хвилин 30-40, в кінці додати два-три лаврових листки і трохи солі. Дістати з бульйону м'ясо, додати в бульйон буряк і моркву нарізані дрібною соломкою. Нарізати кубиками картоплю і тонко нашаткувати капусту. (Не багато, ОДНІЄЇ невеликий піали буде достатньо). Також нарізати дрібними скибочками солодкий болгарський перець і помідори. На сковороду з соняшниковою олією викласти дрібно нарізану цибулю і на маленькому вогні обсмажити до золотистого кольору, після чого додати в сковороду нарізані помідори. Трохи обсмажити і потім додати дві столові ложки томатної пасти (за бажанням для більшої кислоти, можна замінити великою кількістю свіжих помідорів) і дві-три столові ложки сметани. Все це ретельно змішати до однорідного стану і на маленькому вогні залишити кипіти, постійно помішуючи. Готовність зажарки визначається по шару напівпрозорого масла, що виступив на поверхні маси. Сметана повинна випаруватися повністю, щоб зажарка придбала оранжево-червоний колір і стала напівпрозорою маслянистою масою. М'ясо дрібно нарізати, позбавити від кісток (якщо такі є) і повернути в бульйон. Додати в бульйон картоплю, і хвилин через 10 капусту і болгарський перець. Приготувати заправку: подрібнити трохи кропу, два-три зубчики часнику і трохи старого сала. (Сала приблизно чайна ложка (в нарізаному вигляді), воно необхідне виключно для додання оригінального аромату). Всі три інгредієнти заправки для Полтавського борщу придушити до однорідної маси. Можна додати дрібку крупної кам'яної або морської солі, вона допоможе ретельніше подрібнити все. Додаємо в каструлю солі за смаком, столову ложку цукру, чорного і червоного перцю (за бажанням). Якщо необхідно, можна додати кислоти за допомогою томатного соку, зробити солодше за допомогою цукру, гостріше, солоніше і т.п. Приправи на основі нескладних класичних трав теж вітаються. Додати зажарку з сковороди. В самому кінці додати заправку. Зняти з вогню і дати борщу настоятися хвилин 10-15.