Як відомо, жирні, сильно підсмажені страви не дуже корисні для нашого організму. Але якщо Ви любите поласувати омлетом, картопелькою з рум'яною скоринкою, значить вибирайте сковорідку з антипригарним (тефлоновим) покриттям. У цьому випадку вам практично не доведеться додавати масло при смаженні.
Антипригарне покриття сковороди часто називають тефлоновим. Речовина "тефлон" було запатентовано фірмою "Dupon". Його випадково відкрив один з фізиків-науковців заводів фірми. Зараз багато виробників випускають посуд з антипригарним покриттям, однак, все використовують свою власну формулу цієї речовини, а в народі, яку ємність з антипригарним покриттям називають тефлоновою.
Яку б сковороду ви не вибирали, тефлонову або звичайну, зверніть увагу на дно. Воно повинно бути товстим, абсолютно плоским. Такий посуд буде швидко і рівномірно нагріватися. Рельєфне дно сковорідки збільшує площу нагріву. Однак канавки на дні посуду підходять тільки для газових плит. Для склокерамічних плит переважніше сковороди з гладким дном.
Тефлонове покриття сковороди дуже вразливе. Варто з'явитися подряпині, як такий посуд практично виходить з ладу.
Хоча сьогодні багато виробників прагнуть широко розрекламувати можливість застосування металевих аксесуарів в процесі приготування їжі, але тефлонове покриття з підвищенням температури стає більш вразливим, і застосування жорстких металевих кухонних приналежностей збільшує ризик пошкодження покриття сковороди. Тому при приготуванні їжі слід застосовувати дерев'яні або інші спеціальні прилади, призначені для посуду з тефлоновим покриттям.
Ні в якому разі не ріжте їжу в такому посуді. Під пошкодженим шаром тефлонового покриття може ховатися далеко не безпечний для нашого здоров'я метал. Виробники прагнуть зробити покриття більш міцним. Для цього тефлон наносять у кілька шарів, додають до складу частинки твердих металів або мінералів, роблять дно посуду рельєфним. Все це призводить до подорожчання продукції, а тефлоновий шар продовжує вимагати дбайливого до себе відношення.
Не слід підставляти гарячу тефлонову сковороду під струмінь холодної води. Це може викликати деформацію посуду і привести до відшаровування антипригарного покриття. Посуд з тефлоновим покриттям легко миється гарячою водою з губкою. Для кращого очищення поверхні можна використовувати невелику кількість рідкого миючого засобу.
Перед першим застосуванням такий посуд слід ретельно вимити, висушити, а потім змастити внутрішню поверхню тонким шаром масла або жиру.
Існує широко поширена думка, що посуд з тефлоновим покриттям при акуратній експлуатації може служити "практично вічно". На жаль це не так. Термін служби атефлонового покриття в залежності від виробника і складових його компонентів може бути різним. Як правило, виробники дають гарантію від 1 року (на недороге класичне покриття) і до 4-х років (на новітні розробки з додаванням титану, алмазів і так далі). Але при правильному і акуратному використанні такий посуд прослужить досить довгий час і не завдасть вам зайвих прикростей.
Втім, яким би гарним не було тефлонове покриття вашої сковороди, воно вимагає хоча б трохи олії.
Джерело: http://cook.rutxt.ru |