Щоб забути про лікарів, за літо треба з'їсти 10 кілограмів ягід. Ці маленькі плоди містять безліч антиоксидантів, здатних протистояти різні хвороби. У них міститься у багато разів більше таких вітамінів, як А, С, Е, ніж в інших рослинах. Але якщо на грядках диво-ліки ще не достигли, не біда, йдіть в магазин, де можна купити найрізноманітніші як свіжі, так і заморожені плоди.
Свіжі ягоди, що продаються в магазині не в сезон дозрівання плодів, вирощені в теплиці або привезені з-за кордону. Вони красиві, смачні, але вітамінів в них менше, ніж у ягодах, заморожених в сезон дозрівання. У заморожених плодах через 6 - 8 місяців зберігання залишається приблизно 70% корисних речовин, а в свіжих вже через тиждень вітамінів практично не залишиться.
Вибираючи свіжі ягоди, обов'язково понюхайте їх, якщо полуниця пахне полуницею, значить можна купувати. Але перш ніж покласти в кошик, уважно огляньте плоди. Тріснуті, з плямами і з глибокими ушкодженнями ягоди відкладіть в сторону. Вважається, що чим ягідка дрібніша, тим солодша.
Якщо ми візьмемо 1-відсотковий водний розчин виноградного або яблучного оцту і трохи промиємо ягоди, то на плодах не буде цвілі, мікроорганізмів. Ця ягода і в охолодженому вигляді в 2 рази довше буде лежати в холодильнику не псуючись, і в замороженому.
У магазинах великий асортимент заморожених і садових, і лісових ягід. Нахиляючись низько над холодильником, де зберігаються нерозфасовані плоди, ми струшуємо на них пил і волосся. Заморожена фасовка набагато надійніша, принаймні, вона безпечна для здоров'я.
На етикетці повинні бути вказані і виробник, і термін зберігання, і навіть рецепти приготування страв з ягід. Однак наскільки якісні плоди знаходяться в пакеті визначити складно. Якщо струснувши пакет, ви почуєте легке постукування, значить ягоди тверді й відокремлені один від одного. Такий продукт можна сміливо вживати. Розморожувати ягоди краще перед вживанням і повторно не заморожувати. Оскільки при розморожуванні з ягід витікає сік, а разом з ними всі корисні речовини.
Найкорисніша ягода - чорна смородина, а от сама алергенна - полуниця. Якщо у Вас підвищена кислотність або гастрит, то краще вживати ягоди після механічної і теплової обробки у вигляді киселів, компотів, желе або мусів.
Щоб радувати себе ароматними, свіжими ягодами круглий рік їх можна заморозити і самостійно. Для цього візьміть найкрасивіші ягоди, розкладіть їх на дошці і покладіть в морозилку, потім дістаньте, перекладете в спеціальні пакети і знову відправте в морозилку. Так ягоди збережуть свою форму і не втратять смаку.
Джерело: http://cook.rutxt.ru |