►250 мл молока ►7 г сухих дріжджів (або 30 г сирих) ►500-700 г борошна ►200 г цукру ►3 яйця ►100 г вершкового масла або маргарину ►2 ч.л. ванільного цукру ►100 г цукатів ►100 г горіхів (за смаком) ►100 г родзинок
Приготування:
Молоко трохи підігріти (щоб воно було трохи тепле), розчинити в ньому дріжджі. Додати 250 г борошна, добре розмішати, накрити і поставити в тепле місце. Опара повинна збільшитися вдвічі (у мене на це пішло 30 хвилин). Відокремити білки від жовтків. Жовтки розтерти з цукром і ванільним цукром до зникнення крупинок. Білки збити з дрібкою солі в піну. У опару що підійшла додати жовтки, перемішати. Слідом додати розм'якшене (Не топлене) масло, перемішати. Потім додати білки, перемішати. Додати решту борошна, замісити тісто. Тісто необхідно добре вимісити, воно не повинно бути крутим і не повинно прилипати до рук. Знову поставити тісто в тепле місце. Дати тісту добре піднятися (приблизно 1 годину). Коли тісто підніметься, його треба перемішати, і дати тісту ще раз піднятися. Горіхи дрібно порубати. Якщо тісто підійшло розділіть його на 3 частини. Кожну частину розкачати в смужку 10х50 см. На смужку викласти горіхи, розрівняти. Згорнути рулет. Краї добре защипнути. Такий же рулет зробити з родзинками (ізюм попередньо вимити і висушити). І з цукатами. З отриманих рулетів сплести косичку. З косички сформувати вінок. Деко змастити маслом або застелити папером для випічки. Викласти вінок. У середину поставити вогнетривку форму (це робиться для того, щоб вийшло заглиблення, в яке потім можна покласти яйця). Поставити в розігріту до 180°С духовку. Випікати протягом 35-40 хвилин.