Існує величезна різноманітність кавоварок, але справжні любителі кави воліють варити його в кавовій турці. Багато цінителів цього напою ні за що не проміняють такий метод приготування кави ні на який інший. Сама причина криється в принципі перевіреного поколіннями способу: в вузькій горловині посудини мелений кавовий порошок перешкоджає виходу ароматичних речовин з рідини і напій зберігає весь букет кавових зерен.
Незважаючи на нескінченні суперечки про вплив кави на огранізм людини, існує величезна кількість рецептів приготування цього чарівного напою. Всі вони відрізняються за смаком і ароматом, на які можуть вплинути тривалість і спосіб приготування, розмір і вид посуду. Чим менше турка, тим смачніше виявиться зварена кава. Але й тут не все так просто. Від матеріалу, з якого виконаний посудину, також буде залежати аромат і міцність кави.
Для виготовлення турок використовується кераміка, глина і різні метали. Кожен з матеріалів має свої плюси і мінуси. Комусь більше підходять практичні металеві турки, а хтось обожнює свою глиняну або керамічну «подругу».
Як же вибрати турку для кави?
Турка з металу найбільш довговічна і невибаглива. Адже метал не лопне і не розіб'ється, його легко мити і чистити. Турки для кави виготовляють з міді, срібла, алюмінію та нержавіючої сталі. Найбільшою популярністю у кавоманів користуються мідні турки. Мідь має рівномірну теплопровідність, а сама турка має саме вузьке горлечко, що для приготування кави дуже важливо. Бажано, щоб мідна турка мала спеціальне внутрішнє покриття з харчового олова. Турки, виготовлені з інших металів, поступаються за якістю мідним побратимам або по теплопровідних властивостях, або по пластичності матеріалу.
У турок з глини смак кави виходить особливо неповторним. Моделі, виготовлені з китайської ісинської глини, володіють високою пористістю, тобто здатні вбирати аромат кави, внаслідок чого напій виходить особливо смачним. Крім цього, ісинська глина добре пропускає повітря, збагачуючи кавовий напій киснем, що дає можливість повністю розкритися аромату. Правда пористість ісинської глини має і свій зворотний бік. Справа в тому, що в такий турці можна готувати тільки один вид кави, той який був зварений в ній вперше. В іншому випадку ваш напій буде мати змішаний букет ароматів всіх сортів кави, коли-небудь зварених в цій турці.
Керамічні турки більш універсальні. У них ви можете готувати будь-який сорт кави. Якість звареного напою в турці з кераміки є дуже високим через властивості матеріалу. До того ж товсті стінки посудини дають більш тривалий процес кипіння, який триває навіть після зняття турки з вогню.
При виборі турки для кави зверніть увагу на матеріал, з якого виконана ручка. Бажано, щоб вона не проводила тепло. Тому краще турки з дерев'яною ручкою. Краще купувати турку зі знімною ручкою, щоб посудину було легше мити.
Джерело: http://cook.rutxt.ru |